Σχεδία μνήμης

του Αλέκου Χατζηκώστα

Σχεδία Μνήμης


του Αλέκου Χατζηκώστα


σελ. 128 21x14 εκ., ISBN 978-618-81054-6-1


12,00 €

  • Διαθέσιμο
  • Αποστέλλεται σε 1-3 εργάσιμες ημέρες1

Σύντομη περιγραφή

Τι είναι η "ΕΚΟΝ - Στέλιος Καζαντζίδης"; Πώς αντιδρούν δυο συνδικαλιστές φοιτητές στο επικείμενο "πραξικόπημα" και τι ρόλο έπαιξε η πανύψηλη Καλαματιανή; Πώς ένα απλό ρεπορτάζ-νεκρολογία καταλήγει σε μια σε βάθος δημοσιογραφική έρευνα για την άνοδο, την ακμή και το τέλος ενός σημαίνοντος προσώπου και πώς αυτή η ιστορία συνδέεται με μια άλλη ανθρώπινη με πολύ βαθιές ρίζες στα ταραγμένα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου; Πώς αντιδράει ένα έφηβος στα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα στα χρόνια που γίνονταν ακόμα διαγωνισμοί χορού στις ντισκοτέκ και οι καθηγητές κατασκόπευαν τους μαθητές τους; Πώς μια παιδική ανάμνηση από την πατρική γειτονιά μετατρέπεται σε λόγο μνήμης υπό τους ήχους της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη; Πώς μια καταχώριση σε μια εφημερίδα μια παλιάς χιλιανής Κινηματογραφικής ταινίας για τον Αλιέντε ανέσυρε εφηβικές αθλητικές αναμνήσεις μια εποχής που ο "Δράκος των γηπέδων " ήταν ακόμα έφηβος; Τι σκέφτεται ένας σύνεδρος κομμουνιστικού συνεδρίου στο ταξίδι της επιστροφής μια Κυριακή της Ορθοδοξίας; Πώς αντιδράει κάποιος που διαβάζει τυχαία στην εφημερίδα για την αυτοκτονία ενός παλιού μεγάλου χαμένου έρωτα; Τι σχέση έχουν τα τυχερά παιχνίδια εμε την ερωτική ζωή ενός φοιτητής;


Η σχεδία μνήμης κουβαλάει σχέδια, όνειρα, ελπίδες, αποσκευές μέσα σε ταραγμένα νερά που σε 9 ιστορίες συνθέτουν ψηφίδα ψηφίδα την τοιχογραφία μιας εποχής και μας ταξιδεύουν από την Δικτατορία μέχρι τη σημερινή κρίση, από τον Στέλιο Καζαντζίδη μέχρι τα "σταγονίδια της χούντας", από το πατρικό χρέος μέχρι την Κυριακή της Ορθοδοξίας.


Απόσπασμα από το βιβλίο

από το διήγημα Η Ντισκοτέκ


[...]

Τον εκνεύρισε που τον πρώτο χορό της, δεν τον χόρεψε μαζί του αλλά μ’ εκείνο πρωτοετή του Πολυτεχνείου. «Αρχίσαμε άσχημα», είπε στον ξάδερφο του. Εκείνος πιο έμπειρος τον παρηγόρησε.


 «Μην στεναχωριέσαι. Έτσι κάνουν όλες. Θέλει πρώτα να σε τυραννήσει». 


Η ώρα περνούσε και αυτός συνέχιζε να ξεροσταλιάζει με την πορτοκαλάδα στο χέρι. Δεν ήθελε να ρίξει τον εγωισμό του και να την ζητήσει να χορέψουν. Αλλά και αυτή, δεν έλεγε να κατέβει από την πίστα. Και αυτό το ROCK που είχε μάθε να το χορεύει; Η ώρα περνούσε. Είχε φτάσει ενιάμιση και τα περιθώρια είχαν στενέψει για την επιστροφή στο σπίτι. Και αυτή δεν έλεγε να καθίσει, έστω να τον παρηγορήσει με ένα βλέμμα της.


Τα φώτα χαμήλωσαν και άλλο. Κατάλαβε. Ήρθε η ώρα για τα μπλουζ, η ώρα που περίμεναν όλοι οι ερωτευμένοι. Και τότε έγινε αυτό που περίμενε. Με τις πρώτες νότες του τραγουδιού του Κριστόφ, τον πλησίασε όλα νάζι και του είπε;

«Περίμενα εσύ να μου προτείνεις να το χορέψουμε, αλλά δεν πειράζει. Σαν φεμινιστής που είσαι, πιστεύω να δεχτείς την πρόταση μου».


Αυτό ήταν. Όλες οι αμφιβολίες που τον βασάνιζαν γκρεμίστηκαν. Την ακολούθησε σαν μαγεμένος. Η ζεστασιά του κορμιού της τον έκανε να αναρριγήσει. Την έσφιξε στην αγκαλιά του και δεν την άφησε ούτε στο δεύτερο τραγούδι που ακολούθησε. Τον κοίταξε με εκείνα τα γαλάζια της μάτια και του είπε τσαχπίνικα:

 «Δεν θα με φιλήσεις ακόμη;»


Χωρίς δισταγμό έκανε πράξη την επιθυμία της (άλλωστε και εκείνος δεν έπεφτε παρακάτω…) Οι στιγμές που άγγιξε τα χείλη της του φάνηκαν αιώνας.


Δυνατός θόρυβος ακούστηκε έξω από την πόρτα και η φωνή του γκαρσονιού τους έκανε να παγώσουν.

«Φύγετε. Οι καθηγητές κάνουν έφοδο!»


Οι μαθητές, που εάν τους έπιαναν εκεί, θα έτρωγαν αποβολή την Δευτέρα στο άκουσμα της εφόδου ανατρίχιασαν και αλαφιασμένοι κατευθύνθηκαν στην πόρτα εξόδου με την ελπίδα ότι οι καθηγητές δεν είχαν στήσει «μπλόκο» και σ’αυτήν την έξοδο.


Με την γεύση του φιλιού της έντονη, την έπιασε από το χέρι και κατευθύνθηκαν μαζί με τους άλλους προς την έξοδο. Ενώ οι μεγαλύτεροι, κάθισαν μέσα προκειμένου να καθυστερήσουν τους «εφοδεύοντες».

Στο γειτονικό πάρκο συνέχισαν για λίγο ότι είχαν αρχίσει νωρίτερα. Και όταν βιαστικά χώρισαν για να επιστρέψει ο καθένας σπίτι, ευχήθηκαν την επόμενη φορά να μην περιμένουν τα μπλουζ για να χορέψουν μαζί.

[...]


Έγραψαν για το βιβλίο

Ηλίας Τσέχος, Για την παρουσίαση της "Σχεδίας Μνήμης", alli-apopsi.gr, Οκτώβριος 2914

Παντελής Τσαλουχίδης, Παρουσίαση της "Σχεδίας Μνήμης", Βεροιώτης.gr, Οκτώβριος 2014

Παντελής Τσαλουχίδης, Βιβλιοκριτική για τη "Σχεδία Μνήμης",alfavita.gr, Αύγουστος 2014

Σίμος Ανδρονίδης, "Αυτά σας έμαθαν εκεί στο αμέρικα που σπουδάσατε;", alfavita.gr, Αύγουστος 2014ΣυνεντεύξειςΑναγνώσεις

Απόσπασμα της ομιλίας του Αλέκου Χατζηκώστα από την παρουσίαση του βιβλίου του στην Αλεξάνδρεια τον Νοέμβρη του 2014.Παρουσιάσεις

28 Νοέμβρη 2014, παρουσίαση του βιβλίου "Σχεδία Μνήμης" στο cafe-bistro Bazaar στη Θεσσαλονίκη. Για το βιβλίο μίλησαν η Αγαθονίκη Τσιλιπάκου (διευθ. Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης), η Ελένη Τζαβέλλα (προϊστάμενη Γ.Α.Κ Ν. Ημαθίας) και ο Παντελής Τσαλουχίδης (φιλόλογος-κριτικός λογοτεχνίας). 

21 Νομέμβρη 2014, παρουσίαση του βιβλίου "Σχεδία Μνήμης" στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αλεξάνδρειας. Για το βιβλίο μίλησαν ο Σίμος Ανδρονίδης (υπ. διδάκτορας ΑΠΘ), η Σοφία Γιάγκα (φιλόλογος) και ο Παντελής Τσλουχίδης (φιλόλογος, κριτικός λογοτεχνίας).

11 Νοέμβρη 2014, παρουσίαση του βιβλίου "Σχεδία Μνήμης" στον Πολυχώρο ΒΕΤΛΑΝΣ του Δήμου Νάουσας. Για το βιβλίο μίλησαν ο Παντελής Τσαλουχίδης (φιλόλογος, κριτικός λογοτεχνίας), ο Σίμος Ανδρονίδης (υπ. διδάκτορας ΑΠΘ) και ο Γιώργος Μάλλιος (φιλόλογος).

25 Οκτώβρη 2014, Παρουσίαση του βιβλίου "Σχεδία Μνήμης" στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου Βέροιας. Για το βιβλίο μίλησαν ο Παντελής Τσαλουχίδης (φιλόλογος κριτικός λογοτεχνίας), η Ευαγγελία Βέλλιου (Νευρολόγος) και ο Θωμάς Παπαστεργίου (εκδότης).