Η στάμπα


του Γ. Ξ. Τροχόπουλου


σελ. 144, 21x14 εκ., ISBN 978-618-81054-8-5


12,00 €

  • Διαθέσιμο
  • Αποστέλλεται σε 1-3 εργάσιμες ημέρες1

Σύντομη περιγραφή

Βέροια δεκαετία του '50 σε μια Ελλάδα που προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά την Κατοχή και τον Εμφύλιο με νωπές τις μνήμες ακόμα από την Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ποντίων δυο οικογένειες προσφύγων προσπαθούν να ζήσουν την ζωή τους. Το φαινόμενο της εσωτερικής υιοθεσίας είναι συχνό. Ένα παιδί δίνεται ψυχοπαίδι.


Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που διηγείται την υπόθεση της υιοθεσίας ενός μικρού αγοριού ανάμεσα στις δυο οικογένειες με φόντο τις ζωές των ανθρώπων που ζήσανε τις κακουχίες του ξεριζωμού από την Πατρίδα (τον Πόντο), την ένταξή τους σε ένα αδύναμο ελληνικό κράτος, την προσπάθεια προσαρμογής τους και το ξεκίνημα από την αρχή για το χτίσιμο της χαμένης τους ζωής, την Κατοχή που ήρθε να καταστρέψει τα όσα είχαν καταφέρει μέχρι εκείνη την εποχή, τον Εμφύλιο που έσπειρε την διχόνοια και άφησε ανοιχτές πληγές για πολλές δεκαετίες μετέπειτα.


Ένα μυθιστόρημα που σκύβει τρυφερά και διεισδυτικά στην ψυχολογία όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση της υιοθεσίας καταγράφοντας, χαρτογραφώντας και περιγράφοντας σε βάθος τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις των δυο πολύπαθων οικογενειών, μέσα στο ιστορικό πλαίσιο μιας ταραγμένης εποχής.


Ένα τρυφερό και συγκινητικό μυθιστόρημα, ένα γλαφυρό ανάγλυφο της ιστορίας της Ελλάδας μέσα από τον Βίο και την Πολιτεία δυο οικογενειών και την υπόθεση υιοθεσίας μεταξύ τους.


Απόσπασμα από το βιβλίο

Είναι μία χειμωνιάτικη νύχτα, με πολλή ομίχλη και κρύο. Ένα αγοραίο σταματά μπρος σ’ ένα σπίτι, που είναι δίπλα σ’ έναν ορμητικό χείμαρρο, με μεγάλο κήπο, και σαν φράκτη έχει μια σειρά από έλατα.


Κατεβαίνουν από το αγοραίο ένα ζευγάρι μεσήλικων ανθρώπων μ’ ένα μικρό αγοράκι. Το ζευγάρι μας είναι ο Δάμος Καντέρης και η Άφρω, και το μικρό είναι ο Γιώργος, παιδί του αδελφού της Άφρως, που πήραν για ψυχοπαίδι, και είναι η πρώτη φορά που έρχεται ο μικρός στο καινούριο του σπίτι.


Ο Δάμος έχει ένα χαμόγελο ικανοποίησης, το πρόσωπο της Άφρως είναι λες και το χτυπάει δυνατό φως, φωτισμένο, χαρούμενο, ο μικρός αμήχανος. Περνούν την εξώπορτα, ο Δάμος ανάβει έναν φακό και προχωρούν κατά μήκος του διαδρόμου, μέσα στον κήπο, φτάνοντας στην πόρτα. Γυρίζει το κλειδί ο Δάμος, ανοίγει το φως, και αφού ξεντύνονται, η Άφρω σκύβει, αγκαλιάζει τον μικρό και του λέει όλο χαρά:


– Γιώργο, αγόρι μου, από σήμερα θα με φωνάζεις μαμά και όχι θεία, εντάξει;


– Εντάξει θεία, η απάντηση του μικρού, όπως στις ελληνικές κωμωδίες, κι όμως, τι τραγικό! Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα, όσο κι απάνθρωπο, να προσπαθείς να ξεριζώσεις τα δεδομένα που έχει μέσα στο μυαλό του ένα πεντάχρονο παιδί και να προσπαθείς να τ’ αλλάξεις.

[...]


Έγραψαν για το βιβλίο

Δημήτρης Μουρατίδης, Η Στάμπα, Σελιδοδείκτης, Ιούνιος 2015


Συνεντεύξεις

 Συνέντευξη στη Βίκη Καλοφωτιά για τον ιστότοπο pontos-news.gr.


Αναγνώσεις


Παρουσιάσεις